diumenge, 3 de maig del 2015

Aigües termals


Les fonts d'aigües termals són les que es produeixen pel sorgiment d'aigües subterrànies geotermals de l'escorça terrestre. Se'n troben a tot el món i també als oceans i als mars.




L'escalfor de l'aigua prové de la calor del mantell terrestre. La temperatura de les roques augmenta amb la profunditat, això es coneix com el gradient geotèrmic. Normalment a la superfície la temperatura oscil·la entre els 30 i els 40 graus. Si l'aigua es filtra a certa profunditat en l'escorça, s'escalfa a mesura que entra en contacte amb les pedres calentes. Així és com succeeix a les zones no volcàniques, és a dir, allà on no hi ha volcans aprop.

Origen

L'aigua de la pluja s'infiltra per un terreny o aprofitant una falla i arriba a un aqüífer. Durant el seu recorregut es posa en contacte amb minerals, i amb aixó es va enriquint i variant de composició. Quan hi ha una falla que connecta l'aqüífer termal profund amb la superfície, això permet l'ascensió de les aigües.

Propietats

Les aigües termals tenen diferents propietats segons els minerals amb què entren en contacte i segons la temperatura amb què surten a l'exterior. Quan tenen propietats curatives o relaxants s'anomenen aigües mineromedicinals i s'utilitzen per diferents tractaments en establiments com balnearis o banys. 
Aquestes aigües tenen una olor característica degut a que no estan tractades, per mantenir els seus efectes beneficiosos.


                              


Aigües termals del Pirineu

Al Pirineu, a la vora del Segre, les aigües solen emergir a uns 40 graus de temperatura i 
són de mineralització dèbil, alcalines i sulfurades. Els banys amb aquesta aigua augmenten la circulació de la sang, relaxen la musculatura i afavoreixen
l'expulsió de toxines. Per això estan indicades per tractar la tensió i el dolor muscular, la hipertensió arterial, l'ansietat, l'estrès, etc. En canvi no són recomanables en persones amb tensió baixa o amb malalties del cor.
Alguns establiments d'aigües termals d'aquesta zona són els "Banys de Llo" al costat de les gorges del Segre, els "Banys de Dorres" o el "Balneari de Sant Vicenç", al costat mateix del riu Segre.





Fonts d'informació:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Font_termal
http://www.hotelsantvicenc.com/balneari/aigua-termal
http://www.pyrenees-cerdagne.com/ca/sources-chaudes-naturelles
http://www.descobrir.cat/ca/escapades/setmana-santa-2015/centres-termals-del-pirineu-on-renovar-se-per-dins-i-per-fora-425.php


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada