diumenge, 3 de maig del 2015

Pangea


Pangea és el nom amb el qual es coneix el supercontinent que suposadament existia al nostre planeta fa 300 milions d'anys segons la teoria d'Alfred Wegener. L'any 1912 aquest científic i meteoròleg alemany va publicar el llibre "L'origen dels continents i dels oceans" on presentava la seva teoria de la deriva dels continents. 



                                  
Aquesta teoría afirma que a finals de l'era Paleozoica (a finals del període carbonífer i període permià) existia a la Terra un únic continent en forma de lletra C que va anomenar Pangea. Aquest nom prové del noms grecs "pan" (tot) i "gea" (terra). Aquest continent estava envoltat d'un oceà que va anomenar Panthalassa, que prové de les paraules gregues "pan" (tot) i "thalassa" (mar).
Segons Wegener, a l'era Mesozoica (fa uns 200 milions d'anys) a finals del període Triàsic i principis del Juràssic, Pangea es va anar fragmentant i es van formar dos continents: Gondwana al sud i Lauràsia al nord. Aquests continents estaven separats pel mar de Tethys. Després van anar apareixent nous fragments que es van anar dividint i així fins a arribar a la forma dels actuals continents. Aquest fenomen el va anomenar deriva continental. 

                                                  


Les proves que va presentar Wegener per defensar la seva hipòtesi van ser de diferents tipus. En primer lloc va observar la coincidència dels contorns dels continents que se suposa que havien estat units, per exemple la semblança de la línia de les costes atlàntiques d'Amèrica del Sud i d'Àfrica, que gairebé podrien encaixar com un trencaclosques. En segon lloc va tenir en compte les coincidències de fòssils d'espècies botàniques i animals entre zones separades per un oceà, per exemple les restes del Cynognathus, rèptil del triàsic que es troben a Amèrica del Sud i a Àfrica. També va considerar la semblança dels climes entre zones de diferents continents i de formacions rocoses i jaciments minerals similars en continents allunyats.


                                     


L'any 1912 no es va tenir molt en compte aquesta hipòtesi perquè no hi havia prou coneixements per explicar el moviment dels continents. Als anys 60 els científics van començar a donar importància a les afirmacions de Wegener i ho van relacionar amb la teoria de la tectònica de plaques. Aquesta explica que la superfície terrestre està formada per plaques que suren sobre la mesosfera, empeses per masses de magma. Actualment es considera que els continents segueixen en constant moviment.

Fonts d'informació:

http://giphy.com/search/pangea
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Pangea
- http://definicion.de/pangea/
- Llibre de biologia de 4t de la ESO.
- https://www.youtube.com/watch?v=vXHYwFf5R18 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada