L'esbarzer (Rubus ulmifolius) és una planta del grup de les angiospermes que pertany al subgènere Rubus, dins de la família de les rosàcies. El seu origen es troba a Europa.
L'esbarzer és un arbust sarmentós, de tiges llargues, robustes, anguloses i amb fortes espines en forma de falç. És un arbust perenne i semicaducifoli que pot arribar als 2 metres d'alçada, encara que sovint s'enreda en ell mateix i s'estén per terra tot formant bardisses impenetrables.
Les fulles són compostes i normalment estan dividides en 3 a 5 folíols de color verd fosc per dalt i més clar per baix, amb el marge dentat, i a la part de sota presenta pèls amb un color blanquinós.
Les flors són rosades o blanques, estan agrupades en petits rams i tenen 5 sèpals, 5 petàls i molts estams. Floreix a partir de finals de la primavera fins a principi d'estiu (març-juliol). També s'aprofiten per a què les abelles facin una mel més apreciada.
Els fruits formen una pluridrupa anomenada móra. Al principi aquesta és de color verd, després es transforma en vermella i al final, quan madura, passa a ser de color negre i en aquest moment el fruit ja és comestible. El gust és diferent segons la seva acidesa o dolçor. Es distingeix dels altres esbarzers gràcies al color negre quan està madur respecte el color vermell dels altres. Les móres maduren des de finals d'estiu fins a principis de la tardor.
Reproducció i hàbitat
L'esbarzer es reprodueix sexualment a partir de les llavors, però també creixen nous arbustos a partir de branques que han quedat enterrades, mitjançant reproducció asexual.
Aquest arbust creix normalment en llocs assolellats i en terres lleugerament humides. El trobem en marges de camins, barrancs i sovint en camps de conreu i pastures. Es considera una planta invasora que ocupa grans extensions i molt difícil d'eliminar.
Ús
El fruit de l'esbarzer, la móra, s'utilitza en pastisseria per elaborar postres, melmelades, licors, etc. Les fulles també s'utilitzen en infusió per prevenir el restrenyiment. Les móres tenen diverses vitamines i ferro, i per això s'utilitza contra l'anèmia.
Fonts d'informació:
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Esbarzer
- http://www.xtec.cat/~fturmo/d108/arbustos/esbarzer.htm
- http://hortapamapam.blogspot.com.es/2011/07/lesbarzer.html
- http://teresabroscandaliga.blogspot.com.es/2014/01/esbarzer-rubus-ulmifolius.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada